Tuesday, June 22, 2010

Kursus Solat Al-Khaadem (revised)



KURSUS SOLAT AL-KHAADEM
(Sesi Bahasa Melayu)

Sabda Nabi Muhammad sallallahu 'alaihi wassalam yang bermaksud:

"Amalan yang mula-mula akan dihisab bagi seseorang hamba di hari kiamat ialah solatnya. Jika solatnya baik maka baiklah segala amalannya yang lain. Dan jika solat itu rosak, maka binasalah segala amalannya yang lain." [HR Thabarani]

"Solatlah kamu sebagaimana kamu melihat aku solat." [HR Bukhari, Muslim & Ahmad]


Tarikh
Sabtu, 10 Julai 2010

Waktu
8.30 pagi hingga 5.00 petang

Lokasi
Institut Al-Khaadem
Lot 1034, Jalan Cempaka
Kg Sungai Kayu Ara
Petaling Jaya

(view map)

Yuran
RM40 (dewasa), RM25 (Kanak-kanak dibawah 12 tahun)
(Yuran termasuk nota, minum pagi & petang & makan tengahari)

Penyampai/Speaker
Ustaz Hussain Yee
(Presiden Al-Khaadem & Pendakwah Antarabangsa)

Kandungan Kursus
- Thoharah (ghusul, wudhu' & tayammum)
- Adab-adab solat bersendirian
- Adab-adab solat berjemaah
- Adab-adab masbuk dalam solat (orang yang masuk lewat selepas imam memulakan solat)
- Adab-adab menjadi imam
- Solat Jenazah
- Solat Jamak & Qasar (Musafir)
- Solat sewaktu sakit

Tarikh tutup pendaftaran & pembayaran
6 Julai 2010

Pembayaran Yuran
Boleh dibuat secara tunai atau dimasukkan terus ke BIMB atas nama Pertubuhan Al-Khaadem 1204 7010 0145 23 (sila tulis nama & nombor telefon di salinan slip bank dan faks ke pejabat Al-Khaadem pada nombor faks di bawah)

Pejabat Al-Khaadem
Tel - 03-77264146
Faks - 03-7726 4149
e-mel - alkhaadem.my@gmail.com atau darshi_md@yahoo.com

Wakil-wakil Pertubuhan Al-Khaadem
Dzaki Rusman - 014 6690 196
Zul Ariff - 012 3544 014
Darsi - 019 2240 153

8 comments:

luahfikiran said...

Salam.
Tkasih atas sebaran maklumat. "Sembahyanglah sebelum kita disembahyangkan"

Kitchen Guardian said...

tqs kak puteri!

Anonymous said...

Salams

Hussain Yee is a bit conservertive.Smoking is haram he mentioned at one of his kuliah.Anyway TQ for the info.


....wawa

Wan Sharif said...

Salam Puteri,
Ada contact number tak..
so tak yah pergi register..
boleh tefon dan bank-in duit ajer
before 6 July.

Bagus jugak nie..
semasa belum sebok..
the last belajar solat ..
darjah tiga..
taraf hidup..
lebih tinggi dari taraf solat..
Opps..!!

Kama At-Tarawis said...

LF - Terimakasih LF kerana bersama menolong mengingatkan kita semua.

Yani - yw, my dear. kak puteri doakan hanya yg terbaik untuk yani. semoga tabah mengharungi cabaran yg yani sedang hadapi sekarang.

Wawa - yw dear. indeed he is rather conservative but i can see where he is coming from vis-a-vis merokok sebab merokok tu memudaratkan. tapi i keep an open mind sebab para ulama' sendiri pun tak sehaluan dalam hal ni.

Wan - tq so much for asking the right questions. saya langsaung terlupa nak tulis all those additional info. dah tambah dah.

Ĺaptop™ said...

Tak payah tunggu ulamak cakap merokok tu haram.
Dah tau & boleh dapat info belambak kata asap raw-cock tu bahayo!!
Dah tau kata apa-apa yang merosakkan tu haram.
2 campoq 2 ekuel 4, ok?
Tanya Pak Abu (dia matématisyen).

Kama At-Tarawis said...

lap - bab merawcock saya tak braNI campok. janji saya dah quit lama.. hehehe..

Kak Ezza@makcik blogger said...

salam kak puteri
Terima kasih atas info ini..

Insyaallah akan cuba menghadir kan diri...