Wednesday, November 19, 2008

Labbaikallah...



In the wee hours of Tuesday next week, by the grace of Allah swt, Pak Abu and I would begin our journey of a lifetime; to the Holy Land, to perform the Haj.

No words can explain the joy that we felt upon receiving the news from Tabung Haji just three weeks ago that we had been given a berth for this Haj season.

We had waited patiently for a final say to our appeal to go for pilgrimage sooner than the year allocated to us earlier by Tabung Haji, that is 2018. Alhamdulillah, we are truly blessed, to have been given a chance to go ten years ahead of schedule.

To step foot in Makkah, to be able to pray in front of the Kaabah, to perform all the rituals and obligations - to become "Tetamu Allah" (Guests of God) - this is all so very daunting for first-timers like us who have never been to the Holy Land.

Apprehension aside, we look forward to fulfilling the fifth tenet of Islam the best we can. Kepada Allah swt kami berserah. We shall be away for 41 days and would be back, God willing, on 04/01/09.

Dear readers and friends, doakanlah semoga kami mendapat kenikmatan Allah swt sepenuhnya, semoga dikurniakan Haji Mabrur dan semoga kami selamat kembali ke pangkuan keluarga. Ampunilah saya sekiranya terkasar bahasa atau andainya kalian terguris hati dengan mana-mana posting saya selama ini.

Bismillahirahmanirrahim

Ya Allah Ya Tuhan ku
Akulah sekerdil dan sehina manusia didepan Mu
Begitu lama aku mengasing diri dari Mu
Begitu ingkar aku akan segala tuntutan Mu
Begitu leka aku dengan segala larangan Mu
Begitu jauh aku dari Mu Ya Allah
Betapa aku melupai Mu Ya Allah

Tetapi Engkau sentiasa mengingati aku Ya Allah
Kau buka pintu hati ku Ya Allah
Kau kikis segala kemungkaran ku Ya Allah
Kau terangkan segala kegelapan ku Ya Allah
Sesungguhnya Engkau mengasihani aku Ya Allah

Ya Allah Ya Tuhan ku
Ampunilah segala dosa ku
Terimalah segala penyesalan ku
Lindungilah aku dari kedajalan
Berkatilah aku dengan hidayah Mu
Kasihanilah aku Ya Allah
Sesungguhnya Engkau Maha Mengampuni..
Amin.


46 comments:

Anonymous said...

Kak,

selepas haji..saya kehilangan mak saya yang paling saya sayangi..

saya rasa tak ada manusia lain di bumi ini yang saya sayang seperti mak saya..

kak..teringat saya ketika menghantar dia menjalani ibadah suci..

dan sekembalinya dia..(untuk pulang mengadap allah dari bumi malaysia)...

dan sekali lagi tahun in...terkenang lah saya..

tapi saya making gagah..sebab makin dekat saya bakal menemui dia jika di izin allah...

Anonymous said...

Kak,

Saya juga mohon ampun dan maaf dari ujung rambut hingga ujung kaki dalam terkasar bahasa ketika bergurau di persada blog ini.

Saya berdoa akak dan abang di lindungi allah, di karuniakan rezeki untuk mendapat haji yang mabrur, di permudahkan perjalanan akak di sana..dan lambailah wajah wajah kami jika berkesempatan..

Anon akak @ Seri Serodja..

Anonymous said...

kak

saya akan merindui akak..

dan tiap kali saya rindu

saya akan kirimkan doa..

agar kuranglah rindu..

semoga kita bertemu lagi..

Kak Teh said...

puteri, I waited for your post as I thought you'd be doing it at this time. Went up to pray ...and here it is. Just in time before I go out.

My doas and thoughts go with you and Pak Abu, dearest Puteri. You have enriched my life as well as other and for that I thank you.

Salam saya kepada Rasulullah dan semoga segala ibadat dan doa Puteri dan Pak Abu diterima dan dimakbul.

Selamat menjalankan ibadat haji.

Ps. at this point before i press the publish button - i see that you are at my blog and you've just published your comment. I believe there's something here between us. Pray for me too sister.

Anonymous said...

Komen Pak Malim kucing ray yg alim.

Selamat menunaikan fardhu Haji, kata Pak Malim sambil memegang mata gergaji. Semoga mendapat Haji Mabrur dan pulang dlm keadaan selamat dan sihat wal-afiat, kata Pak Malim sambil naik kereta Fiat.

Ezza Aziz said...

Kak,
walau baru berkenal dalam blogsphere ni,terasa akak dekat di hati,
Saya menangis membaca doa akak terasa doa itu seperti saya yang memohon nya, Semuga akak dan Pak malim dapat menunai kan rukun kelima
dengan tenang dan sihat walafiat di sana. Sampai kan salam saya kepada Rasulullah dan doa kan saya dan suami agar dapat jemputan dari Allah dalam masa terdekat ni...Take care....

mamasita said...

Puteri.meleleh my tears..even though we have never met before but i feel so close to you.Selamat menunaikan fardhu haji dengan selamat and both of you jaga each other elok2 ye?
Ariff and I pun mintak ampun maaf sekira ada tersilap cakap atau gurau at any point of time.Kami berdoa you both sentiasa sihat dalam menjalankan ibadah haji.Hopefully kitaorang pun dapat pergi buat Haji next year.InsyaAllah.Thank you for beckoning us in that very holy direction,take good care ye?

Just me...Naz said...

Kak Puteri,
I was thinking earlier today about your departure and was actually planning to email you.
Selamat jalan Kak Puteri. Semoga Kak Puteri suami isteri dikurniakan haji yang mabrur. Selamat pergi dan selamat kembali.

Salt N Turmeric said...

Selamat menjalankan ibadah haji to both you and Pak Abu. Semoga segala doa dimakbulkan Allah. Selamat pergi and selamat kembali juga ye Kak Puteri.

Ms B said...

kak puteri,

May you have a blessed journey.

Pp said...

ah terurai air mata ku tanda gembira membaca pemergian puteri dan pak abu menjadi tetamu ALLAH.

sebak dan sayu membaca doa yang di tuliskan!

Begitulah.....
- rindu hati sentiasa!

Selamat pergi dan selamat pulang dengan Haji yang di terima!

saya juga mohon maaf.

D said...

My sincerest du'as for you and your husband for the journey you're about to take, answering to the call of the Almighty, and being honoured as guests to His Land.

I'm praying hard to be that special guest of His too...

I'm sure that you'll share your wonderful experience with us here when you come back, won't you?

Labbaikallahumallabbaik..

Anonymous said...

Kak Puteri,

Semoga mendapat haji mabrur. Performed my hajj in 2006 tanpa banyak cabaran sebab perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan oleh Tabung Haji and Saudi Govt amat baik.

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam kak Putri,

Syukur Alhamdulillah...K.Putri @ Pak Abu telah dupilih dan di undang untuk menjadi tetamu Allah.Semoga mendapat Haji yang Mabrur. Semoga sentiasa mendapat ketenangan dan keselesaan di sana nanti. Lambailah kami, doakan jugak untuk kami agar dapat ke sana juga satu hari nanti.
Semoga both of you sentiasa sihat di sana nanti. amin.

jabishah said...

Salam,

I was at Kak Teh's when I saw the comment abt your performing haj. Taking this opportunity to wish you good health insyaAllah. May things go smooth for you & Mr.Abu in the Holy Land. Haji Mabrur you both shall be bestowed, insyaAllah.

Anonymous said...

Kak,

May u be blessed throughout your journey. U'll be in my doas while u and pak abu are away. COme home safe and tell us all about it.

It was good to get those earlier post (esp the last one) before the journey hehehehhe

HUgs,
Aida - who is green with envy.

mekyam said...

salam puteri,

i was just thinking to myself while watching the evening news that i had better find out when puteri kama would be leaving for makkah, otherwise i'd find myself too late to wish you and pak abu "bon voyage!".

lo and behold, i opened yr blog and got my answer!

kpd u dan pak abu, selamat menunaikan ibadat haji!

harap2 bila sampai di miqat taklah pulak teringat kat cerita "sex in the desert" mat bangkai. kalau terlintas, astagha cepat2 ya... ;D

okay, got that out of the way. now can minta maaf lahir batin atas segala keterlanjuran. :D

mumsie said...

Kak Puteri,

Selamat jalan. Moga dapat ketenangan, doa yang termakbul dan Haji yang mabrur.

Looking forward to reading your experiences nanti...

salam to pak abu

GUiKP said...

To Puteri and Pak Abu
May you both have a rewarding and fulfiling journey, and that your Hajj be accepted by Him. Am so happy for you both.

The Plagiarist said...

God bless and godspeed.

lenzaidi said...

SELAMAT MENUNAIKAN HAJI UNTUK KAK KAMA DAN ABU.SEMOGA MENDAPAT HAJI MABRUR.DAN SEMOGA SELAMAT BERANGKAT DAN PULANG KE TANAH AIR.

As much as you have delighted us in your writings,given us hope and laughters,Allah's willing you will come home in save and sound amid the goodness and kindest of Allah. Amin.

SAJA CARI PASAL said...

Buat renongan saja.
1. Berhapha banyak bekalan material/wang yang dibawa bersama ke Tanah Suci nanti? Bawa "kesabarhan" biaq bagi lebih (berlipat kali ganda).
2. Doa doa bab Haji nie dah belajaq banyak dah kan? Tapi jangan lupa doa mintak "sihat & lalu makan". Kalau tak lalu makan, mana nak mai tenaga nak buat kerja Haji - semuanya praktikal.
3. Memang la Mekah tu tempat suci & menjadi tempat semua orang Islam nak pi. Tapi di situ juga ada segala bapa, mak , tokwan setan. Beringat-ingat laaa.

Betoi dak?

SEMOGA MENDAPAT HAJI YANG MABRUR.

Typhoon Sue said...

alhamdulillah... it appears to be kinda last minute but i suppose u r well prepared for it la kan..
selamat mengerjakan ibadat haji.
i shall miss ur posting during those 41 days... :-

and oh, don't forget to bertaubat and mintak ampun for that visit to the stripshow wokay?? hahahaha

Ummi365 said...

Kak,

Ummi iringi pemergian kak puteri and pak abu dengan doa dan semoga diberi kan kesihatan oleh Allah semasa menjalankan ibadah.

Ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa, terusik di hati semasa sama2 melayari dunia blogging ini.

Semoga kak puteri dan pak abu mendapat haji yang mabrur.

Wani said...

Dear akak, alhamdulillah kerana akak and pak abu diterima menjadi tetamu Allah.. doa saya semoga akak and suami diberi ganjaran haji yg mabrur oleh NYA serta dapat menjalani segala ibadah sebaik-baiknya amin... teringat my hajj trip in 2000 dulu, i miss that place... akak, doakan moga saya dijemput Allah kerumah NYA sekali lagi ye..

Mutiara said...

Assalamualaikum puteri
Selamat pergi, selamat menunaikan Haji dan selamat kembali.
Bergembiralah di sana, kerana dapat menjalankan ibadah, menziarah makam Rasulullah dan para pejuang2 Islam.

kak Saloma

MrsNordin said...

This is such good news on a Friday morning! I'm overwhelmed with emotions, and I don't know why. Is it because you are going or is it because I wish it's me who is going??

I doakan you and Pak Abu akan mendapat Haji mabrur. I'll surely miss your postings but I'll always have you in mind.

(Eh, rasa pelik pulak lah. Macam rasa sedara pulak nak pegi ke Mekah!)

Fauziah Ismail said...

Salam Puteri
Visited your blog a few times but didn't leave a comment. Saw you mentioned me in one of your postings, thank you.
Here's wishing you and Pak Abu bon voyage on your journey, semoga di berkati Allah SWT and mendapat haji yang Mabrur.

Desert Rose said...

Kak,

I doakan u dapat haji yg mbrur dan dipermudahkan segala urusan kat sana.

Not really 'berkelayakan' nak give advise but just to share things yg dipesankan pada I during my time

1. As u reach tanah haram terus mintak 3 perkara ni

. Allah terima kedatangan kita sbg Tetamunya dan pandang kita dgn penuh kasih

. Kesihatan yg baik supaya dapat buat ibadah sampai ke akhirnya

. supaya kita dijauhkan dari rasa kecik hati or anything like that esp frm our better half, to avoid any form of gaduh2 kecik or besar

Bila dah settle , lepas tawaf wida' tu mintak Allah terima lah semua ibadat kita spjg di sana, and if ada yg kurang supaya Allah ampunkanlah.

Lastly,selamat berangkat dan selamat kembali, insyaallah.

kay_leeda said...

Dear Kak Puteri,

And proclaim to mankind the Hajj (pilgrimage). They will come to you on foot and on every lean camel, they will come from every deep and distant (wide) mountain highway (to perform Hajj). [Al-Hajj 22:27]

Ahhh…tears welled in my eyes when reading this posting. Syukur Alhamdulillah..diterima menjadi tetamu Allah. Our doas are with you and Pak Abu, agar memperolehi haji mabrur, diberi kekuatan tenaga, sihat tubuh badan dan dipermudahkan segala urusan.

Sepuluh jari disusun, jika ada terkasar bahasa tersilap bahasa in the comments I have posted. InshaAllah, we’ll kembali bersua upon your return from the Holy Land.

Take care, Sis!!

Pi Bani said...

Kak Puteri,
Baca pasal orang nak pergi haji ni I memang teringin nak pergi lagi. It is indeed a journey of a lifetime you'll never forget.

May you and Pak Abu have a safe and meaningful journey. Selamat pergi, selamat kembali... semoga kedua-duanya mendapat haji mabrur. Aamiiin...

Pokku said...

May you get Haji Mabrur.
Safe journey to you and Pak Abu.

MyWam said...

Assalammualaikum....my lovely foster mum and dad. Finally, with Allah SWT's grace and blessings you are going to complete the call of the Almighty. I am touched and also humbled that you will be performing your haj.
Wishing you and dad a safe and memorable journey to the Holy Land and please do pray for Shima and I.
Love you guys a bunch and bon voyage.

Iron Butterfly said...
This comment has been removed by the author.
Iron Butterfly said...

Auntie + Pak Abu,

Selamat menunaikan Haji dan semoga memperoleh Haji yang mabrur. Nanti di jabal rahmah tolong doakan juge IB dapat jodoh dgn orang yang terbaik buat IB (kekeke sempat lagi :p).

Selamat jalan dan semoga selamat kembali and can tell us tales from Tanah Suci pulak ok.

Take care.

Assalamualaikum.

Queen Of The House said...

Kak Puteri ... selamat menunaikan ibadah haji dan semoga mendapat haji mabrur. May you be blessed with the best of health to undertake this very important journey. My doas and thoughts are with you.

Malaysian Tigress said...

kak kama...I think you will be on same flight as him and his beloved wife instead of me, his 18 year wife....

have a safe trip and please doa for me and kids...and salam to rasullulah saw...

menangis pulak baca ni...

Zawi said...

Kama @ Mek yah,
Semoga memperolehi Haji yang mabrur. Hadapi lah dengan tabah segala ujian yang akan ditempuhi semasa mengerjakan Haji. Perjalanan ini adalah perjalanan yang paling bermakna dalam hidup Kama dan Pak Abu.

Oldstock said...

Salam Kama,

Saya turut mendoakan agar puan serta suami sentiasa di bawah lindungan Allah swt ketika berada di tanah suci.

Pergilah dengan hati yang tenang. Lupakanlah hal duniawi buat seketika. Semuga kembali dengan selamat. Jaga kesihatan. Doakanlah untuk kami juga ketika di hadapan kaabah atau ketika di ar-raudah.

Akhir sekali, jangan shopping terlalu banyak, ye... :-)

Kama At-Tarawis said...

Salaam ... I am extremely touched and humbled by the encouraging words from all of you my dear blog friends. Thank you for the good wishes; Insyaallah akan saya doakan untuk kesejahteraan sahabat sakalian.

Mekyam - oh tidak! tidak! sex in the desert? apa itu sex? LOL

Sue - berbuih dah mintak ampun pasai tengok striptease show..:)

SCP dan Desert Rose - saya akan sentiasa mengingati nasihat anda..

Mywam - Ma will doa kesejahteraan for your forthcoming marriage.

Mrs N - walaupun tak pernah bersua, you are like an adik to me..

Tigress - tabahkan hati dan banyakkan bersabar. Ada hikmahnya disebalik kedukaan mu. Saya jugak pernah mengalami..don't cry, dear..

Kepada semua.. Teirma kasih. saya akan masukkan one or two postings sebelum pergi, kalau ada masa.

m00n said...

Doa' kami sekeluarga semoga akak dan abang selamat pergi dan dapat mengejakan sepenuh nya haji dan di berkati ALLAH ...Ampun kan segala keterlajuran kata. kekesatan bahasa yang sengaja atau tak sengaja. Halalkan makan dan minum. Doa' kan agar kami juga akan kerumahNya pada suau hari nanti, dihadapan KA'BAH jika teringat. aMiN

Cn said...

Ustaz tadi kata, hati kena jaga masa kat Mekah.. sebab orang dulu-dulu diuji dgn pelbagai kepayahan untuk ke Tanah Suci, orang sekarang diuji pada hatinya pula... oleh itu hati kena banyak sabar, kena bersih dpd perasaan yg tak elok.... People yg kenal both of you tau hati you berdua macamana.. and for me both of you punyai hati yg baik... Selamat ke Mekah.. moga dapat haji yg mabrur InsyaAllah.

IBU said...

Kak Puteri,

Save journey all throughout.

There'll be plenty that'll catch your eyes, hearts & mind. My only steer is that we must remember, we are only human, not even close to Wali Ulamak. Hence, while it would be tempting to cite a remark, make a comment or pass a judgement - hold that thought right there! It may not be as it seems - it could just be a test.

Semuga mendapat haji yang mabrur!

Iron Butterfly said...

Auntie, I just found out that my auntie is also going on Tuesday. If you happen to befriend a Kelantanese Tengku living in Bangi, that would be my auntie. He he he.

Semoga mendapat haji mabrur ok!

Kama At-Tarawis said...

Moon, Cikgu, Ibu, IB - TQ for ll the wishes. Insyaallah bertemu lagi..

Raden Galoh said...

Salam kak...
Alhamdulillah Allah telah memilih akak dan Pak Abu utk menjadi tetamuNya...
Di dalam wad ini saya membaca entri ini dengan linangan air mata...Maha Suci Allah... Dia yang memungkinkan segalanya...

Rindu tidak dapat digambar dengan kata2... harapan dan doa untuk menjadi pilihanNya menjadi tetamuNya lagi...doa itu tidak putus...

Sampaikan salam sy pada Rasulullah SAW dan doakan saya pula dapat ke sana...

Semoga akak sentiasa berada di dalam lindunganNya sepanjang menjalani ibadah ini dan mendapat Haji mabrur...amin.

Selasa depan saya masih di wad...jika tidak saya tentu akan berada di beranda rumah melihat kapal terbang besar2 musim haji ini terbang...