Sunday, November 16, 2008

PESAT Get-together


My sister Zaridah with En Mohamad Shamsuddin (Abang Din) whom we shared a table with.

Uncle Som (in orange batik) and Pok Ku (in white, extreme right), the one peeking through the palm plant like a Bollywood actor!

Amidst greetings of "guane wey?" (how are you?) "lamer dok napok" (long time no see) "sehak nyer mung ler ni!" (you have gained some weight!) and other pleasantries all expressed in that unmistakable Terengganu twang, my sister Zaridah and I stepped into Rasta Food Court in Taman Tun Dr Ismail Sunday noon to attend a get-together organised by Persatuan Anak2 Terengganu (PESAT), Selangor dan Federal Territory chapter.

All the signature dishes of Terengganu were there - nasik dagang, nasik minyok, pulok lepa, nasik kapik, krepok lekor, akok - even an obscure (to me) kuih called bronok I never heard of.

My sister and I were so hungry that we sapu a fair bit of everything; it has been a long time since I ate such delicious nasik dagang by the way. The organisers weren't stingy with the beverages either - there was a complete array of hot and cold drinks, from Kopi Terengganu to the ubiquitous teh tarik and sirap.

Idah and I got to meet with our late father's Bukit Besi colleague, Uncle Mohd Som, and also that favourite gentleman blogger of mine, Pok Ku of Dibawah Rang Ikang Kering fame.

[Uncle Som's uncanny resemblance to arwah bapak still startles me each time I come face to face with him. It's like staring into the past!]

The lunch get-together, tagged "Majlis Ramah Mesra" was graced by Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said and his wife as guests-of-honour. I spied many familiar faces in the 200-strong crowd, retired senior civil servants among them, many of whom I remembered from my reporting days.

Unfortunately, my memory bank did a number on me; I couldn't recall a single name so I steered clear of everyone to save myself the embarrassment of not knowing who I spoke to.

And then there was Adnang Osmang, the well-known Terengganu-born singer of the Pop Yeh Yeh era; must be in his late 50s now but still as handsome as ever (sigh!). I used to moon over his photograph those teenage days..... hehehe.

One surprise meeting was with new blogger Awang of @Dungun blogspot who took the trouble to look for me just to get acquainted with this Makcik Blogger. He was brought to my table by a PESAT secretariat member who happened to man the registration table and thus knew of my arrival.

Awang weh! I am so glad to have met you and your cute little daughter. By the way, I am old enough to be Awang's mother; my eldest son is older than him! Awang is budok Tranu through and through who now makes his home in Nilai.

In all, it was a pleasant outing for my sister and I. I hope to be able to play a more significant role in PESAT than just attending gatherings like this one; perhaps in so far as PR is concerned.

I would love to see PESAT prosper in more ways than one, becoming an effective conduit between the State Government and us, the sons and daughters of Terengganu now seeking our rezeki outside the State.

NA NA NA NA NA TRANU KITER!

29 comments:

Kak Teh said...

waaaah, ada adnang osmang!!! Masa AG balik pun jumpa dia jugak.

Will tell you something abt Terengganu kite..
I was googling buku GUiT and came across a mention of GUiT in Terengganu Kite...so I told Hulaimi, oh th ebook is mentioned in Terengganu Kite..but why kite (as in wau) and he said - it is kiter1 Duh!

Bijou Beads Bouquet said...

he he he he he

Pi Bani said...

Habis-habisan Tranu-speak lah you ye? Agaknya you punya kerjalah ambil all the g's from Perak and bawak ke T'ganu. So in Perak, kucing jadi kucin, and in T'ganu, ikan jadi ikang! ;)

TATA said...

kak puteri, thank u 4 coming to PESAT get 2gether. Nice to meet U in person. Pesat mengalu-alukan kak puteri as our PR, U R welcome.

TATA

Anonymous said...

Komen Pak Malim kucing ray yg alim.

Saya suka makan keropok lekor, kata Pak Malim sambil memberus ekor.

mamasita said...

You mean to say you all lah group yang bising betul seluruh Taman Tun Dr Ismail tu with all the 'makangs' and 'ikangs' and 'ang' 'angs' nya?

So Taman Tun dilanda Trengganu tsunami that afternoon yek?Tu belum lagi termasuk Kak Teh and AG..bergegar habis!Bergen tak datang?

Kama At-Tarawis said...

Kak Teh - Adnang Osman menyanyi lagi.. beh giler! I suka dengar MB bagi speech in Terengganuspeak all the way..teringat zaman skolah.. :)

Bijou - orang Nogori cakap Ma tak paham, bijou. Bila depa bukak den sana den sini, I am lost. Pak Abu orang Kampar, cakap minang.

Pi - di Perak, 'g' amat berharga sampai susah na dapat whereas in Tranu, it's a dime a dozen.. ok, time to gi jalang-jalang..LOL

Tata - boleh aja Tata, kak put tunggu orang panggil kalu nak meeting ke, apa ker. aritu ada Sam sebut..

Ray - saya suka belai ekor kucing, kata kama sambil pegang dacing, buah mata kucing pun saya suka, kata kama yang sedang bersiap nak pi Paka..

Mamasita - macam nak rebanlah Rasta tu dibuatnya! bergegar2 bunyi 'g' diangkasa Tmn Tun..LOL

Ezza Aziz said...

salam kak kama,
saya terpanggil nak layari blog akak ni,selalu nampak komen you kat mak teh,wanshana dan lain lain.
Akak orang Terengganu,saya suka ke negeri tu,,tak tau la kenapa hati terpikat kat sana. Gambar jeti tu nampak cantik sekali.
So Selamat berkenalan dari saya ,Ezza dari klang.

Kama At-Tarawis said...

Salaam Ezza - tq for dropping by. Kak Kama dok nampak ezza selalu, especially kat Kak Teh's .. mengendeng her chocolates (LOL).. Ha'ah, mcm Awang Goneng, saya orang Terengganu (born and brought up in some ulu place called Bukit Besi) and later pindah ke Dungun..

Pemandangan di Terengganu sesungguhnya amat indah.... especially pantainya...:)

Bijou Beads Bouquet said...

Ma, i suggest u belajar ckp nogori dengan Mr Sumbing, vocab dia power2. i mmg bole ajaq, but hehehe seriyau weh u jd my anak murid.. ketaq..

kay_leeda said...

Kak Puteri,

Wah..enjoy sakan iyer, makang nasik dagang. Bet it was a good get together.

Nak belajar cakap noghori? Meh sini ha Kay bogrhi personal coaching :)

Bijou Beads Bouquet said...

LOL kay, pekat sey ur slang..

Ma, to master it fast, mintak kay ajar the 'carut' words first. Huhuhuhu. Later kay will say 'meh sini ha den chemat!'.

*chemat = sebat with rotan halus

Kama At-Tarawis said...

Kay & Bijou - ooooo, nampaknya tak lama lagi pandai ler kama berleter dlm minang dialect!

mad redo1 said...

As I have stated over on PokKu's Rang, I never have the opportunity to join PESAT gatherings since I was never been out of Ganu that long to attend one... but who knows?

Kama At-Tarawis said...
This comment has been removed by the author.
Kama At-Tarawis said...

Hehehe Mat... dok kira la kalu dok tubek lama from Tranu pong. Kalu kebetulan ada di KL masa orang buat jamuan, silakan saja. Kama -> suker sokmo jumpa orang skapong..

Bijou Beads Bouquet said...

Ma Cage & Kak Teh (or should I her call Mak Teh.. kot la dia ada anak bujang.. lol), I noticed that the mouse on that I'm a makcik blogger photo is so makcik friendly, siap ada L&R lagi..besar pulak tu, hehehe..sah la that mouse meant for makciks. :-)

m00n said...

mender gok!! amber dok fahang lasong. Tapi dok aper .. nok khabo satu teker-teki
... semalang kang amber ke Marang, cadang nok gi jalang-jalang (bukang menjalang k!) je .. sajer nok gi tengok kawasang sorang kawang. Dalang perjalanang, terpandang sekupulang orang dok cacang tengoh padang. Ader sorang tu napok macang Tuang. Tiber-tiber semer bangung, lagri litang pukang tok tetu haluang. Amber jadi herang!! Tuang-tuang dang puang-puang semer jadi mender?

Bijou Beads Bouquet said...

ha ha ha ha ha

TATA said...

kak puteri, janganglah kata Bukit Besi tu tempat ulu, sodih den dongar eh. tompek ulu tu yang semuo oghang terokam. Tapi tata syorkan kak puteri g jengah sekali dan ajak pak abu main golf kat padang golf tasik puteri. mesti nostalgia tu

Zawi said...

Kama,
Seronoknya bila ada gathering gitu. Kalu anak-anak Kelate buat gathering Mek Yah datang juga deh?

Kama At-Tarawis said...

Hehehe Tata - Bukit Besilah satu-satunya tempat ulu yg ada swimming pool (hok betul punya, bukan pay or lombong.) masa tu la..

Pok Zawi - seboleh2nya akan kama hadirkan diri. Mek Yah is proudly half-Kelantanese.. :)

Kak Teh said...

tumpang lalu bijou, sebak ada L R tu - anak dia tahu mak dia tak tahu kiri dan kanan! hahaha - dah lah mak dia suffer from spoonerism and is a real Mrs Malaprop - kiri kanan pun tak tau - thus fail driving dua kali.

Oh cerita pasal terengganu ada banyak G ni dah lama kak teh cerita dalam blog kak teh. Untuk yang tak tau, ini kak teh ambik ruang blog puteri. Oh dulu kak teh dah cerita kat pok ku - bersembur dia gelak.

Sultan trengganu and sultan kedah buat pertaruhan. sapa kalah main apa entah - dia akan hilang G. Of course - Trengganu menang - kesian kedah...kucing jadi kucin, kuning jadi kunin, anjing jadi anjin dan seterusnya.

Yang trengganu too overzealous wuth the winning - segalanya di taruh G - makang, jalang, ikang.
Itulah alkisahnya.

Kisah mengapa portugues tak langgar northern states after melaka tahu tak?
Alfonso suruh orang dia pergi merisik sebab nak langgar kedah and penang etc. dia balik cakap - tak boleh sebab tak akan memang., They could win over Melaka sebab ada lima Hang saja - Hang jebat, Hang lekiu, Hang Tuah, Hang Kasturi, aps satu lagi?
anyway, di kedah campur penang and perak, banyak hang...Hang Lok Lak, Hang Bodoh, Hang Samseng...etc etc..

Sorry puteri, paras kemerapuan agak meninggi sikit pagi ni.

AyKay said...

kak,
this is my 1st comment in ur blog. i pun baru je jenguk2 dlm blogspot.

dulu, time2 previous state admin PESAT/ prof muda tganu... agak aktif la rasa2nya tapi now ni mcam ala2 sebu je..o it's just my individual feeling..?
...eer where did i put my pesat contacts number.

salam

Kama At-Tarawis said...

Hehehe Kak Teh, takpa.. disaat2 mcm ni saya perlukan rapuan yg lebih. nanti kena 'cuti' merapu tak lama lagi!

Aykay - saya akui Pesat agak sebu2 la ni.. nak mula aktif balik.. Insyaallah akan pesat kembali..:) Nombor telepon Tata tau.. dia AJK yag rajin mebanting tulang buat kerja. kak puteri rajin membebel aja..:)

TATA said...

aykay - nak kata sebu sangat dok jugok tapi since EX YDP Tengku Panglima Raja ambil alih PESAT dah mula pesat. kita ada buat Hari Interaksi PESAT tahun 2005, malam amal tahun 2006, majlis buka puasa, sambutan raya, tahun 2008 ni agresif sikit, balik tranun sokmo2 jika ada state event siap bawak balik ahli lagi ber bas-bas, the latest PESAT Get2gether ni but B4 fasting month kita adakan hari keluarga pesat 2008 kat Kelab Golf PD 2 hari 1 malam. Kak puteri siap jadi juara karaoke lagi malam tu. Kalu aykay memang ahli pesat sila lah update ur bio kat pejabat pesat via tel 03-8926 3344 atau tel kat saya 019-365 2834.

kak puteri - tata dok rajing mana pung. semua AJK memberi komitmen padu terhadap semua program yang dibuat oleh PESAT. oh ya MR SAM kata kak puteri nok gi "jjalang" dok lama lagi, so tata ucapkan selamat berangkat dan menjalani ibadah ngan sempurna moga dapat haji mabrur. maaf segala kata dan terkasar bahasa. Balik ngan selamat dan jumpa di PESAT on January 2009.

m00n said...

Hahahahahaha kAktEh .. tu belom citer orang pahang!! .. Lagi hebat wor!! tak cayer? Tanyer sayer!!

Bijou Beads Bouquet said...

Tumpang lalu Kak Teh @ Mak Teh (sambil bongkokkan badan hulur tangan sampai ke lantai.. hehe).. err kirim salam ler kat anak dia tu yang mak dia tak tau kiri dan kanan tu. :D

Kak Teh said...

Tumpang lalu, mOOn, ceritalah about Pahang pulak, belajar sejarah cara ni lebih seronok.

bijou, jangan bongkokj sangat nanti tak boleh bangun...
Insyaallah Kak Teh kirim salam. Tapi yang buat mousepad tu muda lagi. Kalu you masih 18 and below...ha, kak teh mai calit kapork di dai.