Saturday, September 11, 2010

Raya At The Abus


It's food glorious food at the Abus on Raya Day; nasi minyak, serunding, rendang, lemang, ketupat nasi, kuah kacang, ayam kuzi.. oboy.. berapa kilos mau naik after this..

Lemang is a must. This year's lemang did not come in a buluh (bamboo) but popped out of an oven, thus evenly cooked with not a crisp bit anywhere. I know it's soo unraya-like, but what the heck, at least one can eat every morsel without any waste..

Bossman tucking in after Solat Raya at Masjid At-Taqwa, Taman Tun.

Kak Piah's (the children's paternal aunt) super-sedap Dates Delight. She has been making this for at least half a century. When I married into the family in the mid 70s, she was already churning out this specialty of hers for umpteenth years.

This year's cookies, all 17 balangs of them, are entirely homemade (but not by me, hehehe). My appointed job was master taster...

Raphiza's Carrot Cake.. don't know where she found time to bake it. Fiza is Joe's friend and ex-colleague who spent her Raya morning with us while waiting for her 6 pm flight home to Kota Baru.

Yummylicious Kek Lapis Prune by Yani a.k.a. "Kitchen Guardian", the corporate lawyer who bakes and blogs...

It's Awang the blue-eyed kucing joining the family photo!

Err... why is everybody looking startled? And the pakcik & makcik, with their benign expression, look like some bucolic couple from Hicksville..

Finally, semua manage to keep still - no monkeying around - for this oh-so-predictable picture...

Da Boys... Pak Abu flanked by Joe (left) and Naj. Asked why they bent their bodies for this snapshot, they answered, "In solidarity with Bossman who's shorter than us!"

Da Gals... From left: Fiza, Awwa and Ann making up the foursome with yours truly.

Da ....?
Awwww... Comel-comel blako...:-D

12 comments:

Kak Ezza@makcik blogger said...

gambar last tu bior den sambung...Da Daras.....hohoho...

salam lebaran kak n pak abu n broods

Wan Sharif said...

Wah sedapnya hidangan pagi raya.. lepas makan bergambar di ruang yang kelihatan macam library.. tentu cepat lintok kalau begitu banyak di asak dengan hidangan yang begitu yummilicious di sambung dengan cubaan menatap buku..
Selamat beraya too all the Abus..
Special salam from Ayoh Wang to Naj yang membantu membuat kutipan amal tempoh hari...

remgold said...

maam,
saya tengok gambar makanan2 kamu saja rasa dah naik beberapa kilo.
sinful food!
lagi-lagi utk orang diabetes macam hamba ni, takuttttt! hehehe.

orang singapore rugi, sebab secara tradisi tak ada lemang (cuma ketupat dan lontong).
bila saya jumpa pertama kali lemang ni di kl dulu - mak oi - macam masuk syurga dan neraka at the same time.
syiok makanan dari syurga dgn rendang sekali.
tapi woi, makan pulut, santan dan red meat at the same time - resipi cari pasal!
tak apalah, setahun hanya sekali eh.

selamat enjoy bersama keluarga.

luahfikiran said...

SALAM,
BANYAKNYA MAKANAN DAN MENYELERAKAN PULAK TU. KALAU ADA TETAMU YANG TAK DIUNDANG DATANG SEMALAM, MASIH TAK JADI MASALAH. SO MUCH FOOD. LAIN KALI SOUND2 SIKIT.

Kama At-Tarawis said...

ezza - ha, betul tuh.. hehehe

wan - twice a year only, wan, raya posa & raya aji. and I thought mesti ada food yg kena simpan sebab tak habis, rupa2nya everything licin on Day 1. in fact after maghrib saya kena masak ayam kuzi sekali lagi untuk tetamu yg dalang malam. tapi penat pun berbaloi.. happy..

reme - tq reme and you too, hv a good one. like you said, indulge setahun sekali okay lar kan..

LF - kurang tapak tangan nyiru kama tadahkan. tak perlu diundang, sebut aja nak dtg sure kama akan masuk dapur buat kuzi ayam & nasi minyak for you and family.. :-)

dinahsoh said...

Ado,Kama, rugi I dok gi raya kat TTDI after all you did invite me,your facebook friend. Hehe.

Terliur ambe tengok makanang atah meja. Ni lah padah orang tolak rezeki.Anyway,thanks for inviting me.

luahfikiran said...

SALAM PUTERI,
MAAF, SAYA BERALIH TOPIK. MOHON LAYARI BLOG LF. ADA ISU TIMBUL BERHUBUNG DENGAN ENTRI BERKAIT DENGAN DS ROSMA. TERIMA KASIH

Kama At-Tarawis said...

LF - bab-bab gelar menggelar ni cukup tak bagus, lebih2 lagi bila dengan sewenang2nya panggil seseorang itu liberal atau sekular. siapalah kita nak menghakimi orang lain, kan? Allah tu lebih tau niat seseorang.

Kama At-Tarawis said...

Dinah - kan dok khabor doh..hehehe.. tu la.. takper, there's always a next time.. :-)

Cat-in-Sydney said...

Aunty Puteri,
Wow! What's Lillie eating? purrrr....burp...meow!

ninotaziz said...

Oooh Kak Kama,

Sedapnya! Believe it or not, this year tak rasa lemaang lagi!

Kitchen Guardian said...

comel comel blako!!