Thursday, April 1, 2010

Kesian Cikgu!


Apa punya karangan daa.. mula-mula dia takut hantu, pastu hantu takut kat dia... ahahaha...!

26 comments:

Pi Bani said...

Kata takut tapi pergi bukak tutup pintu berkali-kali. Patutlah hantu tu pun naik takut kat dia... :)

Kama said...

Pi - I like cikgu punya notation kat penghujung karangan. the writer kata dia gembira maknya dah balik. ciktu tambah hantu pun genbira jugak agaknya..sebab dah letih main acilukcak!

Wan Sharif said...

Like you said "Kesian Cikgu", we should help improve the situation, starting at home and those under our charge and then if possible do it at society level or Alma Mater. Should we ask Kak Maznor for help?

Queen Of The House said...

Hahaha! Budak ni tak serik ... dah tau hantu berdiri kat pintu, dia pi bukak pintu jugak.

I like the humorous comment by the teacher, hehe.

Are kids today all writing like this? Truly lacking imagination, and skills to write.

(Pinjam the pic nak letak kat FB ye?)

Typhoon Sue said...

buka pintu tutup pintu buka pintu tutup pintu buka pintu tutup pintu....
ni masa halloween kut? ntah2 budak2pakai costume je.. tu pasal hantu tu buleh takut kat dia pulak

Naz said...

Clearly anak zaman moden. Dalam takut tu pun boleh buka tutup buka tutup...
Kesian cikgu ni kalau kena mark 40 of such piece of work sekali harung :D

Pak Cik Tony said...
This comment has been removed by the author.
Ghazali Lateh said...

Saya pun nak minta entri ni untuk dimasukkan dalam blog saya. Boleh tak?

Kama said...

Qoth, Ghaz... ambik, ambik.. sapa nak ambik, silakan.. spread the laughter ..

Kak Teh said...

next month i start marking papers, banyak jugak yang macam ni.

Puteri,is this what we call creative writing?

Anonymous said...

Kak Puteri,

Salam.

Bagi saya, ini bukan sesuatu yang boleh atau patut dijadikan bahan ketawa. Malah kita harus berasa bimbang jika benarlah karangan itu ditulis oleh anak-anak kita yang bakal mewarisi negara tercinta Malaysia. Lebih malang lagi kalau karangan itu ditulis oleh anak Melayu kita. Percaya atau tidak, ada ibu bapa Melayu yang berbangga anak mereka mendapat keputusan A dalam bahasa Inggeris dan B dalam bahasa Melayu!

Di mana silapnya?

I think we all know the answer. So lets help...

Ayu

Kama said...

Ayu, on a more seriosu note, I definitely agree with you. tahap penguasaan BM macam ni amat membimbangkan. tulah yg saya kat, kesian kat cikgu - dimana salahnya? mungkin teachers out there boleh give their input. saya rasa zaman saya sekolah dulu, in the 60s, it wasn't this bad.

Cat-in-Sydney said...

Aunty Puteri,
Itu hantu tak real-lah. Buat apa main acilukcak, ketuk pintu bagai. Kalau betul hantu, masuk ajalah "through" the door, kan?
Anyway, looking at the handwriting, that's not a small child's work. Takkan dah sekolah menengah tulis macam tu? Kucing pun lagi "terror" kalau macam tu. purrr...meow!

Pp said...

hahaha...i had a good laugh~! thanks!

my stomach dapat juga exercise malam ni ~!

mekyam said...

memang menakutkan cerita ni! ;D

p.s. apa lagi kita, si hantu tu yang belum lagi baca karangan budak tu pun dah takut. hahaha!

Pat said...

IF this is the level of their BM, what in heck is their writing in English like?!

I agree with you: Kesian Cikgu!

I am so glad that is all behind me now!!!

_deli said...
This comment has been removed by the author.
_deli said...

Salam Kak Puteri,

I used to challanged my nieces and nephews (in saperate occasion)to write a short essays describing them stepping out from the house to a stall nearby, to purchase roti canai for breakfast. In Malay of course.

The result, "...keluar dari ruamah menuju ke gerai, lalu membeli beberapa keping roti canai..."; and ada yang just stare with the "...you've said it all..." look.

Jadi cikgulah saya sekejap: use all your senses - yang dilihat, didengar, dihidu, dirasa as you walk to the stall and translate them into words.

Payah anak-anak sekarang!

...oh dinda... said...

hai kak kama, takkan tak ada kredit kot, dari mana kak kama ambik gambar ni....... lalalalalaaaaa....

Kama said...

Maaf OD, gambar ni anak kak kama, Nawwar, hantar melalui e-mail, jadi tak tau nak pi credit kat sapa.. if it is yours, maaf ajalah ya..

...oh dinda... said...

...it's alright kak kama... saja je menegur, tak salah apa pun, blogging is sharing...

Anonymous said...

"seekor" ops.."seorang"..ops "seekor" hantu! ( or.."sebuah" hantu kot..) he..he..

Kama said...

anon - the poor child is confused. nasib baik bukan sekeping atau seketul ataupun sebiji hantu. Tiba-tiba ini mengingatkan saya pada confusion in english usage - "what is the because"(apa sebabnya) dan "three fruit cars (tiga buah kereta)...

melayudilondon said...

Kak Kama
terlalu takut saya baca karangan ni. Takut ketawa tahap nak terkencing.
Kata bilang hantu tu seekor ye?

Mrs Mahaguru58 said...

Nasib baik dia tak tulis karangan guna lingo sms. Kalau tak, mau naik tekanan darah cikgu tu. Itu belum dikira tulisan budak-budak sekarang yang tak berapa nak cantik dan teratur sebab banyak menaip di komputer dari menulis.

Ni Imran, Mak May said...

Mak May,kalau abang tulis karangan macam ni,bukan cikgu saja yang marah dan pening kepala tapi abang rasa mesti mama pun berleter sehari semalam kat abang :)