Saturday, February 11, 2012

Sweet Surrender

[This was published in the "Malay Mail" yesterday and I am transcribing it, verbatim, for mutual benefit]

"The Consumer Association of Penang calls upon the Ministry of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism to immediately stop subsidising the price of sugar.

Sugar should be sold at its market price because it is not a basic necessity and its consumption only harms one's health.

Sugar has been linked to over 60 ailments from cancer, diabetes, obesity, heart problems, osteoporosis and kidney problems to asthma and allergies.

Malaysians already consume an average of 26 teaspoons of sugar per day. Continuous consumption of high-sugar drinks causes obesity, one of the major factors causing diabetes.

According to a study published in the Journal of the American Medical Association, a study of more than 90,000 women suggests that the increased consumption of sodas and sugary drinks may significantly increase the chance of getting adult onset diabetes.

The prevalence of diabetes in Malaysia has jumped from one to two per cent in 1960, 6.3 per cent in 1985, 8.3 per cent in 1996 and 14.9 per cent in 2006.

At the current population of 28 million and at the prevalence rate of 15 per cent, it is estimated that there are 4.2 million diabetics in Malaysia.

By selling sugar at market price, the government will actually end up saving more than RM567 million (the subsidy spent on keeping the price of sugar at the artificial price of RM2.30).

This is because the government can save millions in healthcare costs when it does not have to treat sugar-related diseases.

Furthermore, it does not make sense for the Ministry of Domestic Trade, Cooperative and Consumerism to go all out to make the price of sugar affordable while the Ministry of Health carries out campaigns to reduce the intake of sugar.

We would like to reiterate that the government should not be subsidising the very substance that is detrimental to our health when the money can be better spent somewhere."

@ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @

Twenty-six teaspoonfuls; that's one whole bowl of sugar daily!

I'm all for abolishing the sugar subsidy. Never mind the potential in government saving. If by having gula mahal it will teach Malaysians to go slow on sugar and live healthily, so be it.

I'm sure there are a lot of healthier alternatives to sugar. It calls for a change in lifestyle, and for some this is tough to do because they are used to having their sugar-laden food (read sodas & teh tarik, kuih muih, cakes & pastries etc).

The 'sugar kings' have been making a sweet pile at our expense for decades. It's time we stop enriching these folks further.

Say NO to sugar (but YES to Sugar Sugar by The Archies)!


9 comments:

Ezza Muffinbiru said...

ye la kak..buat apa nak subsdi gula...buat ramai yang dapat kencing manis...subsidi je lah bil TNB tu lagi bagus...

Kat rumah saya ni, alhamdulillah lah..anak anak semua tak suka kueh manis manis,saya pun cuma beli sekilo dua jer gula buat teh o. Tapi Nescafe 3-1 dan Milo 3-1 kena ada setiap hari....

naniasda said...

ahhh The Archies...sweet nostalgia frm the 70s:). Akan hilanglah kuih tradisi hok manih leting mcm jalo mas, nekbat, buoh tanjung, akok apabila subsidi gula ditarik nanti.

Kama At-Tarawis said...

zah - di rumah saya sekampit kecik gula pun tak habis sebulan. pak abu has been off sugar dah masuk 4 tahun, sejak dia dpt tahu ada mild diabetes semasa buat health check nak gi haji dulu. the sugar culprit in the hse is me.. buat kuih la, apa la..

nani - by virtue of my kelantan ancestry (my maternal grandpa from kuala krai), saya pun boleh tahan juga sweet toothnya. suka sangat akok, buah tanjong and such.. manih 'lleting!

Anonymous said...

Jangan hapuskan subsidi gula. Nanti orang Kelantan marah. Orang Kelantan kan telan gula macam telan nasi.

Tapi yang peliknya, walaupun Kerajaan Pusat bagi bermacam2 subsidi, rakyat Kelantan masih tak reti nak bersyukur.

Yang suruh batalkan subsidi pulak adalah sahabat Kerajaan Negeri dalam Pakatan Rembat.

Hampas betul

Kama At-Tarawis said...

anon - orang kelantan pun nak kena belajar cut down on their sugar intake. kesihatan perlu dijaga, mana boleh ikut sedap tekak aja. personally speaking, subsidi yang betul2 membawa manfaat saja yg patut dikekalkan. subsidi beras, for example, sebab beras tu staple food. juga minyak masak etc.

Wan Sharif said...

Kawan saya mengaitkan gula sebagai satu bahan asli yang di process secara tidak asli tak saperti gula melaka atau gula kabung.. Sambungnya lagi gula pasir yang ada di pasaran merupakan satu bahan yang boleh merosakkan hati( liver kata omputih). .dan adalah salah satu 'racun' yang dibenarkan untuk berada dipasaran oleh semua kerajaan didunia..
Saya belum buat kajian menyeluruh tapi saya tetap menyokong sesiapa saja yang berpendapat bahawa gula itu membahayakan kesihatan.. Walhal orang Gganu manis manis belaka .. Senyumnya;))

Cat-from-Sydney said...

Aunty Puteri,
Marilah kita amalkan....kurangkan manis dalam makanan dan minuman, tambahkan manis dalam senyuman dan perlakuan. Setuju tak? purrr...meow!

Chenon Ishak said...

yes, why shld the govt pay subsidy when the actual spot price for sugar hovers around 2.03 ...sugar didnt even touch 2.30 ...due to the inefficiency of the sugar producer(Tradewinds n i couldnt recall the other company)buying suger at contracted price of 2.30 ...tak reti forecast mkt ...deviate sikit tak apa ni jauh sgt ...

Anonymous said...

Jommm siniii


jommm sinii yeee


fb :: Cerpen Cinta :: Cerpen Sedih :: Cerpen Remaja :: Cerpen Romantis :: Cherry Belle :: SNSD :: :: Super Junior :: Naskah Drama :: Cerita Lucu :: Galau :: Puisi Galau :: Puisi Cinta Romantis :: Cerpen Persahabatan :: Cerpen Sahabat Sejati :: Bengkalis :: Cerpen Cinta Pertama :: Cerpen Cinta Sedih


Cerpen Cinta Remaja

UEFA EURO 2012, BERTARUH DI 12BET