Monday, January 30, 2012

Stupid As Stupid Does

There is simply no end to stupidity insofar as our politicians, from across the divide that is, are concerned.

I am taking the easy way out by tarring them all with the same brush because I honestly think they (well, at least most of them) deserve it.

Tak boleh ker kalau sekali sekala berfikir dengan menggunakan otak dan bukan dengan kepala lutut?

Dulu that clueless DAP goon masuk rumah orang Islam dengan selamba tak buka kasut.  Tak pasal heret segala najis atas jalan masuk dalam rumah.

Sebelumnya, that DAP woman Adun masuk masjid sampai ke mimbar dengan kebaya ketat berkain belah dan tak tutup kepala.

Yet before that, seorang nangoi DAP (sudah tentunya dengan aurat terdedah) bersenamrobik di laman masjid.

Perbuatan mereka yang tidak menghormati kesucian masjid telah dipertahankan oleh, of all people, sekutu mereka orang PAS.

Berbuih mulut keluar bermacam supporting ayat dan fatwa demi nak menghalalkan yang terang-terang haram. 

Sekarang Brahim Ali pulak buat hal; bagi angpow kat wargatua Cina guna sampul putih; warna taboo kepada kaum Cina sebab putih tu warna kematian. Seolah-olah wishing them dead.

Please don't give the lame excuse that you don't know the sensitivities of our multi-cultural living. Hangpa bukan budak berhingus; dah tua bangka semuanya.

Bukan baru hari ini tinggal di Malaysia. Dilahir dan dibesarkan di sini, bersekolah, bekerja dan beranak pinak di sini; takkanlah masih tak "reti bahasa" akan adab resam tempatan?

Like I said, guna la otak pemberian Tuhan tu sekali sekala. Jangan dibiarkan beku...

13 comments:

izad70 said...

our politicians should learn how to apologise for their mistakes and don't give excuses to rationalise their misdemenours..

Anonymous said...

AKU HENSEM

Jgn salahkan brahim ali
Cube tgk chinese2 tu
Dh brpuluhpuluh kali they offend us
Ada diorang apologise kat kite org MELAYU?

Bukan org melayu je mudh lupe
even cina pun mudh lupe
dan jgn lupe sifat mereka tk bnyk beza dgn yahudi

Dis is the realiti of racial politics
I am sorry u hv to face it.

Kama At-Tarawis said...

izad - the sky will fall kalau depa start apologising for all their misdeeds.. hehehe

anon 11.43 - alaaa, two wrongs dont make a right lah, kawan. be that as it may, i do agree with yr sentiment, although i still feel tok him got it wrong.. takder kena mengena dengan nak jaga hati depa, it's something called courtesy.

ninotaziz said...

My comment did not go through earlier. Tak apa. Here I am again.

Common courtesy dictates better understanding and behaviour. Every Malaysian would know that white is taboo for the Chinese.

As for ANON 11.43pm, two wrongs doesn't make a right.

mela said...

kadang orang sengaja buat bodoh konon nak kena kan balek.tap kan lebih baik tunjkkan kebijaksanaan dan penghormatan akan disusuli.

Kama At-Tarawis said...

mela - you may well be right... :-)

Anonymous said...

Dear Kama,

You are right, 2 wrongs dont make a right. But let us see how far chinese will go to protect their culture and religion.

As for us? Kita jerit dan marah macam mana kat orang bukan Islam ni depa buat tak tau je and at the end of the day kita akan kembali melutut kepada depa.

Jadi, apakah kita perlu sentiasa berada di bawah atau membiarkan diri kita berada di bawah sepanjang masa?

Betul, Ibrahim Ali tidak perlu memperbodohkan diri atau menghina orang bukan Melayu semata-mata kerana orang Melayu sudah lama dihina.

Yang perlu dibuat adalah orang Melayu MESTI terus mempertahankan bangsa Melayu dan agama Islam tapi bukan dengan cara menghina balik kat orang bukan Melayu dengan memberi angpau dalam sampul putih. Sebaliknya hina mereka dengan kekutana intelek dan kewangan!

Kedua-dua isu yang Cik Kama bangkitkan yang dilakukan oleh orang Cina terhadap orang Melayu dan agama Islam sudah pun hilang di bawa angin lalu. Tidak siapa pun membangkitkannya lagi...

CT Tanjung Perak

Anonymous said...

Melayu terlalu lembek.
Dari dulu, sampai sekarang.


MRSM Kalae Chepo 66/73

Kama At-Tarawis said...

CT & Kalae Chepo - I'm with you there.. tulah kadang2 saya terasa macam caught between two extremes.. terkapai2 mencari middle ground..

Anonymous said...

Salam - sebagai seorang melayu/Islam , yang berlaku di Masjid Rawang (kepala Khinzir)semalam macam mana? Dah berlaku banyak kali! Can we just say, sabar and dei 1 Malaysia

Mandi darah sekalipun, kalau itu yang diperlukan!

Kama At-Tarawis said...

anon - sebagai seorang melayu islam, yang berlaku di masjid kat rawang semalam amat membuakkan kemarahan saya. TAPI perkara telah di tangan polis, jadi kita tunggu sampai culprit/snya di tangkap dan dihukum. tak boleh bertindak berdasarkan emosi semata2 sebab itu bahaya. bermandi darah bukan sesuatu yg kita mahu kalau ada alternatif yg lain...

Anonymous said...

salam K' Kama,

if there is a 'like' button, I would hv click it. :)

your avid blog reader,
ryaha, FoCo

Aishah said...

Assalamualaikum, I am really out of touch with what is going on in Malaysia or the world.