Wednesday, June 3, 2009

Mano(huru)hara

Some people can be so bangang, bodoh, bongok, bahlol. Beruk Mek Yeh betul! (Oh, satu lagi 'B'.. bingai. Ni belajar dari 'Cikgu' Sakmongkol).

A Kelantan prince allegedly whacked his Indonesian wife (who successfully cabut lari balik negara asal dia with the help of Singapore cops), and tak pasal-pasal Muhyiddin gets blamed for saying (jawab soalan reporter lah ni): "Itu personal issue, kerajaan tak boleh campur tangan." Apa ka jadah nak suruh Gomen get involved?

Apa kena mengena Manohara kena tibai dengan anak Sultan tu, dengan BN? Anak raja perangai macam setan pun tak kan nak blame BN jugak kot. Awat tak pi semboq mak pak dia kalau hang dah hero sangat? Ni setakat dok cemuih orang dalam blog, buat apa!

Next time kalau mak hang bagi pelempang kat hang sebijik for merempit, nak blame BN jugak ka? Kalau bini hang tak beranak on due date pun nak blame BN jugak ka?? Hisssyyyyy....!!

[I'm just echoing my uncle Megat Najmuddin who chided a family member, affiliated with the Opposition, with: "Kamu ni.. kalau kamben kamu bunten kamu nak blame BN jugak ka?"]

(Mak Aji Kama - tengah hot after baca komen-komen blog, sampai bersemboq ayaq lioq kluaq pelat Kedah. Terbang pahala subuh aiih!!)

Disclaimer: Kambing yang tertera di sini tiada kena mengena dengan kisah huru-hara di atas. Kambing ni bukan kepunyaan keluarga Megat dan ia juga tidak bunting sebab ia kambing jantan. Sekian.

24 comments:

_deli said...

Salam Kak Puteri,

My better half raised the same issue on the way to work. My take; put a stereotyped kerabat, giggly 17year old - model pulak tu and a lebih 'sudu dari kuah' mother/MIL.

Libatkan semua yang boleh diheret. (In this case the media, embassy, immigresion, government, etc. etc.)

Roll camera, Action! A good storyline for a drama.

Kak Teh said...

ish , macam mana ni, bila marah keluark pelat kedah?

Kak teh baca pun naik marah juga, tapi tak lah sampai terkeluark cakap terengganu.

Tapi memang cerita ni ada bahan-bahan drama atau movie yang bakal jadi box office ni.

MA and Brood said...

Hahahaha....I couldn't help but share the same sentiment! Tak paham betul dengan mentaliti separuh(or kebanyakan?) orang kita. Semua benda nak dikaitkan dengan (party) politik! Haishh...

Re the *sinetron* tu, tu lah akibat kawen dgn budak tak cukup akal, tak puas nak melenting sana-sini...dah disuruh jadi bini apalagi with royal duties. On the other hand campur tangan monster-in-law, eh mother-in-law pun makes everything huruhara.


I believe benda ni actually masalah keluarga, tapi digembar-gemburkan untuk menjadi masalah negara.


Banyak lagi benda Muhyiddin nak fikirkan...hal USM glitch, hal SPM berapa subjects...


**I selalu datang visit sini tapi style Speedy Gonzalez la tak sempat tinggal jejak.....:D

Kama said...

Deli - betul tuh, kak puteri pun rasa terlebih sudu. Publisiti murahan.. aparaa..

Kak Teh - Do you know that tiap kali I beletiaq kat my children, it will be in Kedah slang. Kuat sungguh penangan puan sri kita.. hehehe

MA - it takes a kambing to make you leave your print.. LOL.. selow selow sikit sis, satgi semput susah.

mamasita said...

hahahaha..mak aji mak aji..kelakar betul bila tengah hot menggelegak!

Mana payung? Airliuk bersembuq betoi!

Iron Butterfly said...

negara sinun yang kecoh and blow it out of proportions auntie. and make it a national thing. kiter orang malaysia yang lebih cerdik nih take it as domestic issue.

aper kes sampai nak ganyang malaysia or whatnot? the elites in indonesia have not spoken. kalau Bakrie family tu bukak mulut baru lah indon nih terkedu.

i was told u can just pay people kat tepi jalan RM 10 and they will go and buat demonstrasi kat mane2 u suruh.

too badlah kan diorang tak buat homework and check dulu how many sultans and raja we have in Malaysia and whether the prince is Crown Prince or not. depa ingat cam kawin ngan anak sultan Brunei kot.

*sigh

edelweiss said...

Kak Puteri...

Sabaq kak noooo! tekejut chek baca entry nih dalam loghat kedah...heheheh

Tuh lah dia...bila lari depa buat kecoh 2 negara...masa depa nihkah ....depa kata private affair...tuh lah dia bila ikut hati dan perasaan nih...budak muda 17 tahun kanyaq kata org utara...

setelkan masalah keluarga antara 2 keluarga...janagn babitkan kerajaan

Rose said...

Yes,Kak Kama!Kita sokong.Mentaliti orang kita kena ubah sikit.Like u said,semua nak blame gomen.agaknya katak mati kena langgar pun nak blame BN jugak - buat jalan tak betul.Jom kita buat sinetron :)

Saya... said...

Sis,

I tgk muka mannohara tu, dok kena cium mak dia lepas pulang ke Indon...look at the way she poses for the camera...doesnt look like an abused woman to me, she looks...(i wont say it here lah...tapi tgk sendiri je la air muka dia)...seriously (kenapa tak buat polis report btw...indon polis dok tunggu2 polis report)

The prince pun satu...nak cari bini, cari lah yg beragama..ni tergila2 kat model yg socialite pastu nak bentuk dia jadik muslimah sejati...you dont try to change people ler...men.

Saya... said...

nah, tgk sini muka dia lepas diseksa...

http://cutecarry.wordpress.com/2009/06/02/manohara-after-abusive-torture-look/

tireless mom said...

Woh... Relaks kak Puteri, cool it. sampai keluaq loghat kedah ni. Serious punya marah. Tempias sampai ke Singapura.

At Spore ni pun boleh rasa kehangatan isu ni. Coincidently saya berada di sini pulak.

When I read about it earlier, tersilap apa hal ex detainee ISA Manoharan connected to the Kelantan prince. Biul betul! He he

Iron Butterfly said...

paling tak tahan she actually stopped and POSED okay mase otw nak duduk buat PC tu.

Pi Bani said...

Baiklah berkawan dengan kambing tu... handsome pun handsome... :)

p/s
dah cool down belum?

Ĺaptop™ said...

Hehehehe. Demam selsema saya dan dan kebah bila baca posting kali nie.
Tu yang rhasa tepanggei nak komen skit.
Memang laaa dah jadi adat.
Gomen kena buat semua yang betoi belaka.
Kerja puak Opozisyen yalah komplain - gomen buat hat betoi komplain 10 kali ganda; hat yag tak betoi komplain 50 kali ganda.

Huruhara tim ap dengan hat yang harubiru.

Ingatkan polis singapo tu ada akai lebih!! Lebih kurang saja.

rakyat di luar istana said...

....jommm kita pi menyanyi!
tak mo susah-susah hati
yang di istana pun mahu lari
yang di setinggan2 bila lagi?

errrr, pantun empat kerat ke itu?
atau, ada udang di sebalik batu
kes macam ni dah jadi macam tu
ada pilihanraya rasanya di negara itu!

di zaman konfrantasi pun serupa di buat2 cerita, di reka2 drama
semua kerana ada pilihanraya
pemerintah mempamirkan sifat perkasa!

Anonymous said...

And yes, should Maulidor Nicholas Aziz slip on a banana skin in the streets of Kota Bahru, blame it on ...you guessed it.

Derebar

Salt N Turmeric said...

I read about how he was asked about it on the news and remember asking myself, apsal pulak suruh gov campur tangan? Gila or pure bodoh punya reporter to even ask that question.

Kama said...

Mamasita - sesekali angi laut cina selatan tu sampai jugak kat KL ni..:)

IB - depa disinun cukup suka & cepat melompat kan? patut mai bertanding kat malaysia, boleh lompat2 parti mcm katak..lol

Edelweiss - my former inlaws oghang kedah; mak mentua aloq jangguih pak mentua aloq staq, tu yg I pun lidah pi keraih tang kedah jugak tu..

Rose - it's true what you say, mentality orang kita kadang2 nazak..

Saya - he married an immature 17 year-old model, nak kata apa lagi.. you reap what you sow ler..

TM - hahahah TM, you lagi teruk! sampai tersilap haribulan pi connect Manoharan with Kelantan royalty! eee, mintak simpang malaikat 44 the prince kawin ngan manoharan!

Pi - my angin selalunya tak lama.. dia membuak2 hot sat, pastu sejuk bak salju giteww..lol

Laptop - Aiseh, where hv u been hiding all this while? I thot u hv forgotten your 'Ketua Rombongan"!

RDI - waah, we hv another seloka kaki. tqtq for the nice kata2.. tetiba Kak Put teringat kat Pak Malim kucing Ray yang alim..

Derebar - Maulidur Nicholas? hahahaha..

Farina - tu press nak provoke tu. tapi it seems in indonesia they really play up the issue.

Oldstock said...

Salam Kak Aji Kama,

All the `B' words that you wrote are directed at the reporter who raised the question, right? Dumb reporter.

Even dumber editor who thought the question and reply should go to print. What are they teaching at journalism school nowadays?

elviza said...

Kak,

Lemme guess, Megat Najmuddin you cousin tuh is Megat Najmuddin the lawyer right?

Aduhh, tergolek dog I baca about that kambing bunting bit.

Anyway, I think you have a clear message to send here although in a very hilarious manner.

I am still mourning my loss of free dinner with u and Ariffin the other night.

Kama said...

Oldstock - kata2 bernas tu saya tujukn kepada semua pihak yg jadi tukang cucuk dalam kes budak huruhara ni, especially Press (both disini dan disinun).. suka sangat sensationalise..

Elviza - Pak Megat Najmuddin is my pak sedara i.e. younger brother to my late father. Pasal makan tu, TU LA! next week tuesday jom!

Anonymous said...

Memang patutpun BN kena jawab sebab BN juga yang melebih-lebihkan institusi raja. Derhakalah, tak beradaplah, dan macam-macam.

Aku rasa raja ni menghabiskan duit cukai rakyat saja....

Kama said...

Anon - I don't want to do into a polemic on apa yang dah enshrined dalam our perlembagaan i.e. constitutional monarchy. I only want to touch on domestic dispute yang diperbesarkan sampai nak suruh kerajaan masuk campur. ini lebih kurang sama dengan kita bergaduh laki bini and ask Najib ker, Nik Aziz ker, Kit Siang ke get involved. Betul ka cara tu. Put aside your political sentiment.. look at the issue dengan terbuka, not myopically.

bpk muliadi said...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل